Logo
Header deco Header afbeelding

Wat is een foodspecialiteitenwinkel?

Het begrip 'foodspecialiteitenwinkel' is een verzamelterm voor drie soorten winkels: kaasspeciaalzaken, notenspeciaalzaken en delicatessenwinkels.

Tot welke categorie een foodspecialiteitenwinkel behoort wordt bepaald door de omzet en uitstraling van de winkel. Een kaasspeciaalzaak heeft een omzet die voor het grootste deel bestaat uit binnen- en buitenlandse kaas (> 65%). De uitstraling van de winkel is daarmee in overeenstemming. Een notenspeciaalzaak heeft een omzet die voor het grootste deel bestaat uit noten en zuidvruchten (> 65%). Deze winkel is duidelijk herkenbaar als notenspeciaalzaak. Een delicatessenwinkel verenigt meerdere hoogwaardige, specialistische (gastronomie) assortimenten en de naar hun aard en niveau bijpassende non-food-, horeca- en overige dienstverleningsassortimenten, waarbij geen van de assortimenten in AGF, vlees, vis, non-food en/of brood & banket al te sterk (>35%) overheerst.
Het betekent dat geen van die speciale assortimenten meer dan 35 procent van de omzet mag beslaan, terwijl ze in combinatie met elkaar niet meer dan 65 procent van de omzet mogen bepalen.

Bij de Certificering Foodspecialiteitenwinkels wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende categorieën. Dat betekent dat de eisen voor alle winkels gelijk zijn.