Logo
Header deco Header afbeelding

Finalisten Nationale Competities bekend

03/10/2011

Vijf kaasspeciaalzaken vechten om het Gouden Kaasmes 2012. En vijf foodspecialiteitenwinkels om de Beste Foodspecialiteitenwinkel Trofee

De vijf beste Nederlandse kaasspeciaalzaken en de vijf beste Nederlandse foodspecialiteitenwinkels zijn bekend. Allen strijden zij in de maand oktober om de hoogste prijs in hun branche: het Gouden Kaasmes of de Beste Foodspecialiteitenwinkel Trofee.

De vijf beste kaasspeciaalzaken (klik op de naam van de winkel voor de profielpagina)
in willekeurige volgorde:
De vijf beste foodspecialiteitenwinkels (klik op de naam van de winkel voor de profielpagina)
in willekeurige volgorde:
Strenge voorselectie
Alle winkels zijn het afgelopen jaar al driemaal bezocht door vakjury’s. De eerste keer in het voorjaar, voor de jaarlijkse Kwaliteitscertificering die voor alle deelnemende winkels verplicht is. De tweede en derde keer in de maand september, toen twee halvefinalevakjury’s de 25 beste kaasspeciaalzaken en 20 beste foodspecialiteitenwinkels van Nederland hebben beoordeeld. Gebaseerd op hun bevindingen zijn de vijf finalisten in de beide groepen winkels bepaald.

Jurybezoeken
Deze finalisten worden in de maand oktober opnieuw bezocht en beoordeeld. Dit keer door twee finalevakjury’s en zes anonieme consumentenjuryleden. Alle bezoeken zijn onaangekondigd. De vakjury maakt zich wel bekend, de consumentenjury niet. De finalevakjury’s beoordelen de finalisten op visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, management, personeel en de winkelperformance. De consumentenjuryleden letten daarentegen op zaken als assortiment, bediening en sfeer in de winkel.

Na bespreking van de beoordelingsresultaten door de gezamenlijke finalevakjury’s en de wedstrijdleiding komen beide winnaars naar voren. Al menigmaal is gebleken dat de consumentenjury op heel andere zaken let dan de vakjury’s, waardoor zij meer dan eens een doorslaggevende rol speelden in de einduitslag.

Bekendmaking winnaars
Op dinsdagavond 15 november a.s. volgt in theater De Flint in Amersfoort de spannende ontknoping van de beide winkelcompetities. Nadat de finalisten aan de branche zijn voorgesteld, wordt onthuld welke winkel zich een jaar lang ‘Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2012’ mag noemen en winnaar is van het bijbehorende Gouden Kaasmes en wie ‘Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel 2012’ heeft en dus de Beste Foodspecialiteitenwinkel Trofee mee naar huis mag nemen.

Organisatie
De Kwaliteitscertificering en de Nationale Winkelcompetities zijn initiatieven van het Vakcentrum, Kaas & Delicatessen te Woerden. De uitvoering berust bij de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland, Blekerijlaan 1, 3447 GR Woerden.