Logo
Header deco Header afbeelding

De Nationale Competities


Nieuwe opzet Nationale Competities
Er is gekozen om de succesvolle­ wedstrijden Beste Kaasspeciaal­zaak en Beste Foodspecialiteitenwinkel niet meer gelijktijdig te laten plaatsvinden maar, afwisselend, om het jaar. Daarnaast komen er nieuwe wedstrijden bij. De indeling van de Nationale Competities kan jaarlijks worden aangepast.

In 2018 hebben er drie wedstrijden plaatsgevonden:
  • Beste Foodspecialiteitenwinkel
  • Beste Specialist Landleven
  • Beste Buitenlandse kaasspecialist
 
In 2019 staan de volgende categorieën gepland:
  • Beste Kaasspeciaalzaak
  • Beste Startende ondernemer
  • Beste Speciaalzaak (o.a. koffie, thee, noten, chocolade en bonbons)
 
Wedstrijdopzet
De Nationale Competities vinden ieder jaar plaats en hebben wisselende categorieën. De competities zijn losgekoppeld van de Certificering Foodspecialiteitenwinkels, in die zin dat de bevindingen van de controleur niet bepalend zijn voor wedstrijddeelname. Wel is het zo dat een winkel gecertificeerd moet zijn om mee te kunnen doen.

Aanmelden
De ondernemer kan zijn winkel(s) zelf aanmelden, maar winkels kunnen ook worden voorgedragen door een leverancier of collega. Uiteraard blijft meedoen een eigen keuze. De organisatie zal daarom vooraf controleren of de ondernemers van de voorgedragen winkels ook daadwerkelijk willen deelnemen aan de wedstrijden. Inschrijven kan voor gecertificeerde winkels.
 
Individuele beoordelingen
Alle deelnemende winkels worden beoordeeld door een consumentenjury, een deskundigenjury uit de eigen branche en één vakjurylid uit een andere branche. Op basis van hun individuele beoordelingen wordt een selectie gemaakt van vijf finalisten per categorie. Deze finalisten worden bezocht door een consumentenjury, de vorige winnaar van de betreffende competitie en één vakjurylid uit een andere branche. Hun individuele bezoekrapporten bepalen samen de top vijf of top drie per categorie.

Bekendmaking winnaars
De winnaars van de categoriën 'Beste Foodspecialiteitenwinkel', 'Beste Specialist Landleven' en 'Beste Buitenlandse kaasspecialist' zijn afgelopen maandag 16 april bekendgemaakt tijdens het Branche-Event Foodspecialiteiten in Hart van Holland te Nijkerk. Klik hier om het nieuwsbericht te lezen.